D vitamin, napozás

D vitamin, napozás

Napozás és D-vitamin

2016. december 30. - egeszseges

A bőrünkben található koleszterin közvetlenül D-vitaminná alakul át UV-sugárzás hatására. A D-vitamin szükségletünk több mint 90 százaléka a bőrünkben képződik, ehhez napfényre van szükségünk.

napozas_dvitamin.jpg

Tudta, hogy minél sötétebb a bőr, annál kevesebb D-vitamin képződik a szervezetében ugyanannyi napfény hatására? Bőrtípusunk is meghatározó szerepet tölt be a D- vitamin képződésében.

Bővebben:

http://www.healthline.com/health/food-nutrition/benefits-vitamin-d#Uses2

Sokan a káros UV sugaraktól való korántsem alaptalan félelem miatt, nem tartózkodnak a napon, a bőrrák kialakulásának elkerülése érdekében ajánlott a napvédő krémek használata,de ezek nem engedik hogy a bőrben elegendő D-vitamin termelődjön, így könnyen D-vitamin hiányos állapotba kerülhetnek.

Akiknek a testét ritkán éri napfény, mert állandó éjszakai műszakban dolgoznak,vagy azért, mert mindig zárt ruházatot viselnek számolhatnak a hiányállapottal.

Veszélyeztettek azok az emberek, akik olyan országokban laknak, ahol hosszúak és hidegek a telek, vagy gyakran előfordul szmog illetve köd.

A légköri szennyeződések elnyelik az ultraibolya sugarakat, így kevesebb D-vitamin tud keletkezni a bőrben. Az angolkór közvetett okozója az iparosodás miatti légszennyezés volt. A szervezetbe kerülő nehézfémek ólom, kadmium növelik a D-vitamin szükségletét.

Hasonló kockázattal kell számolni az idősebb emberek esetében, akik ritkán hagyják el otthonukat, és a gondozó otthonokban élőknél is.

Veszélyt jelenthet azokra is akik idejük nagy részét zárt helyen, irodákban töltik, és nem jutnak megfelelő mennyiségű napfényhez.

Az állandóan napkrémet használók is veszélyben vannak,természetesen bőrünk védelme fontos,de a hiánybetegségek elkerülése érdekében vitamin pótlás válik szükségessé.

Valamennyi szervrendszerünk megfelelő működéséhez szükséges a D-hormon hatása, alacsony szintje számos betegség kockázatát növelheti.

A bejegyzés trackback címe:

https://dvitamin.blog.hu/api/trackback/id/tr65336370

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása