D vitamin, napozás

D vitamin, napozás

D vitamin hiánya

2017. április 28. - egeszseges

A D vitamin alacsony szintje különösen a téli hónapokban, és kora tavasszal jellemző,mert a természetes D vitamin a bőrben keletkezik  a 7-dehidrokoleszterinből UV-fény hatására.

Ebben főként a szabadban eltöltött időtartam, az öltözködés, a földrajzi  helyzet meghatározó tényező.

Hazánkban a napsütéses órák száma az UV-sugárzás szintje az októbertől  márciusig terjedő időszakban kevés.

Aki kevés időt /napi 10-15 perc intenzív napsütés elegendő/ tölt a  napsütésben szabadban, egész évben hajlamos lehet a D-vitaminhiány  kialakulására.

A "D-vitamin" valójában nem vitamin, hanem hormonszerű elő anyag, amely  hozzájárul az aktív D-hormon termelődéséhez a szervezetben.

A természetes D-vitamin a bőrben keletkezik a 7-dehidrokoleszterinből  UV-fény hatására, amiből a hatásos formája az 1,25-dihidroxikolekalciferol a májban, a vesében, valamint a tarkóban hidroxilálás útján jön létre.

dvitamindoktorno.jpg

D-vitamin elsődleges forrása a bőrt érő napsugárzás UV-B spektruma, ezért  nem alkalmas a döntően UV-A sugarakat tartalmazó szolárium a D-vitamin  pótlására.

Autoimmun betegségek közül az alacsony D-vitamin-szint növeli a reumás  ízületi gyulladások,az inzulinfüggő cukorbetegség és a sclerosis multiplex  kialakulásának esélyét.

A D-vitamin hiánya hozzájárul a szívelégtelenség kialakulásához,  súlyosbodásához, megnöveli a magas vérnyomás és az érelmeszesedés  kockázatát.

Vesebetegségek esetén a D-vitaminhiány kockázata fokozott. A vesékben a  kolekalciferol fokozza a foszfát visszaszívását.

Emlőrák és vastagbéldaganatok kialakulása és lefolyása szempontjából  bizonyítottan rizikótényező.

Hiánya kedvezőtlenül befolyásolja a teherbe esést.

A bejegyzés trackback címe:

https://dvitamin.blog.hu/api/trackback/id/tr335117877

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása