A D-vitamin meghatározó szerepet tölt be a szervezetünkben. Szükséges a kalcium és foszfor felszívódásához és beépüléséhez,az egészséges fogak és csontok fejlődéséhez, nagy szerepe van a csontok gyógyulásánál, például egy törés után és a csontritkulás megelőzésében is nélkülözhetetlen.
Legjobb forrásai a halmájolajok, a máj, a tojás, a tej és tejtermékek, margarinok. A D-vitamin kizárólagos növényi forrásai a gombák és a kakaóbab. A gombák kiváló egyedülálló D-vitaminforrások, a legnagyobb mennyiségben közülük a friss vagy szárított vargányagomba tartalmazza a legtöbb kalciferolt.
A D-vitamin hiányakor a csontok ásványi-anyag tartalma elégtelenné válik, ekkor a csontok elveszítik merevségüket, rugalmasságukat, könnyen törnek és nehezen gyógyulnak. Fiatal gyerekeknél angolkór is kialakulhat.
Felnőtteknél meglágyulnak a csontok és izomgörcsök lépnek fel. Tartósan elégtelen bevitel esetén csontritkulás is kialakulhat.
Túladagolásakor általános mérgezési tünetek jelentkeznek, gyenge étvágy, hányinger, hányás, fokozott vizeletkiválasztás, gyengeség, idegesség, szomjúság, bőrviszketés is jelezheti.
Túladagolásakor a vesék működése károsodhat, vesekő képződhet, és a lágy szövetek meszesednek.