D vitamin, napozás

D vitamin, napozás

A D-vitamin szerepe és forrásai

2017. március 18. - egeszseges

A D-vitamin meghatározó szerepet tölt be a szervezetünkben. Szükséges a kalcium és foszfor felszívódásához és beépüléséhez,az egészséges fogak és csontok fejlődéséhez, nagy szerepe van a csontok gyógyulásánál, például egy törés után és a csontritkulás megelőzésében is nélkülözhetetlen.

varganya_vitamin.jpg

Legjobb forrásai a halmájolajok, a máj, a tojás, a tej és tejtermékek, margarinok. A D-vitamin kizárólagos növényi forrásai a gombák és a kakaóbab. A gombák kiváló egyedülálló D-vitaminforrások, a legnagyobb mennyiségben közülük a friss vagy szárított vargányagomba tartalmazza a legtöbb kalciferolt.

A D-vitamin hiányakor a csontok ásványi-anyag tartalma elégtelenné válik, ekkor a csontok elveszítik merevségüket, rugalmasságukat, könnyen törnek és nehezen gyógyulnak. Fiatal gyerekeknél angolkór is kialakulhat.

Felnőtteknél meglágyulnak a csontok és izomgörcsök lépnek fel. Tartósan elégtelen bevitel esetén csontritkulás is kialakulhat.

Túladagolásakor általános mérgezési tünetek jelentkeznek, gyenge étvágy, hányinger, hányás, fokozott vizeletkiválasztás, gyengeség, idegesség, szomjúság, bőrviszketés is jelezheti.

Túladagolásakor a vesék működése károsodhat, vesekő képződhet, és a lágy szövetek meszesednek.

A bejegyzés trackback címe:

https://dvitamin.blog.hu/api/trackback/id/tr185336328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása