D vitamin, napozás

D vitamin, napozás

D vitamin kalciferol

2017. április 05. - egeszseges

A kalciferol gyűjtőnév. Azonos biológiai hatású, de kémiailag egymástól különböző anyagot jelölnek vele.

Először a csukamájolajról állapították meg, hogy gyógyítja az angolkórt, majd a napfénnyel besugárzott táplálékról is megállapították ugyanezt.

Táplálkozás-élettani szempontból a D2 ergokalciferol és a D3 kolekalciferol vitamin jelentős.

A D-vitamin elősegíti a kalcium és foszfor felszívódását a bélcsatornából, és közvetlenül befolyásolja a csontképződést.

D-vitamin kétféleképpen lehet jelen a szervezetben. A táplálékkal bevitt molekula neve D2-vitamin vagy ergoszterol. Fő forrása a máj, a tejtermékek, a halolaj és a tojás.

A másik forma, a D3-vitamin vagy kolekalciferol a bőrben keletkezik napsugárzás hatására előanyagából, a 7-dehidrokoleszterinből.

A D3- vitamin sztearinszármazék, provitaminja előanyaga a 7-dehidrokoleszterin, mely ultraibolya sugárzás hatására alakul át D3- vitaminná.

Fehérjéhez globulinhoz kötődve a májba jut, majd további kémiai átalakuláson megy át, és újra globulinhoz kötődve eljut a bélbe, illetve a csontokba.

A D- vitamin a bélben olyan kalciumkötő fehérje protein szintézisét segíti elő, amely a bélfalon keresztül transzportálja a Kalciumot.

A D3 vitamin hatása kettős: emeli a vér kalcium és foszfor szintjét a kalcium felszívódását fokozza a bélből, ürülését a vesén át csökkenti, és közvetlenül befolyásolja a csontképződést.

A D2- vitamin növényi eredetű, az ember kevésbé hasznosítja. A D vitamin hiánya nemcsak a kalcium-anyagcserét zavarja meg, hanem általa következményes foszforhiány is létrejön.

Hiánya gyermekekben angolkórt, felnőttekben csontlágyulást okozhat, de az általános tüneteken túl a vesekőképződés veszélye is fennáll.

Angliában, ahol kevesebb a napfény és esős, ködös időben nő a D- vitamin igény gyakori volt a csecsemők és kisgyermekek esetében a rachitis, melyek a csontok eldeformálódásával járt. D- vitamin pótlásával és megfelelő mennyiségű megfelelő időben való napoztatással kivédhető ennek a kóros állapotnak a létrejötte.

Túladagolása azt eredményezi, hogy megemelkedik a vér kalcium-szintje, túl sok épül be a csontokba, az érfalakba növeli az érelmeszesedés kockázatát, növekedési zavarokat okozhat.

etrend_kiegeszito.jpg

D- vitamin táplálék-forrás: leginkább a tojássárgája, vaj, tejszín és a csukamájolaj, szardíniakonzerv, vitaminozott margarinok, csiperkegomba, zabpehely, búzacsíra, élesztő. Természetes források mellett étrend-kiegészítők formájában is hozzá lehet jutni.

A D- vitamin szükséglet az életkor, vagyis a csontosodási folyamatok szerint változó.

A bejegyzés trackback címe:

https://dvitamin.blog.hu/api/trackback/id/tr1005117818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása