D vitamin, napozás

D vitamin, napozás

D vitamin forrásai

2017. április 12. - egeszseges

Szervezetünkben a D-vitamin meghatározó szerepet tölt be. A D-vitamin szinten- tartása a betegségek elkerülése miatt rendkívül fontos.Természetes forrásai egyes élelmiszer fajták, a tőkehal máj, az olajos halak, a tej (az EU-ban D-vitaminnal dúsítják), a vaj, a sajt, tojás és a napozás.

Zsírban oldódó vitamin, szervezetünk képes tartalékolni, szintentartásáról folyamatosan gondoskodni kell.

Kezdjük a napot dobozos tejjel, vagy egyéb tejtermékkel ezek vitaminokkal dúsítottak, a legtöbb gyümölcslé is tartalmazza és egyes gabonapelyhek is. Már egy jó, kiadós reggeli biztosítja a napi D-vitamint.

dvitaminforras.jpg

Ebédre fogyasszunk halat, különösen a lazac, tonhal, makréla és szardíniafélék kitűnő források. Egy szelet lazac az ajánlott vitamin akár 200%-t is tartalmazza. Egy tál gomba pedig a napi 100%-t is biztosíthatja a vitaminból.

Jó adag D-vitamint biztosítanak még a tojások, halolajak, marhamáj, margarin, joghurt, sajtok.

 

A legtöbb tejből készült élelmiszer jó kalcium forrás, de nem feltétlenül tartalmaz D-vitamint. Érdemes a "házitej" vásárlása.

Az ember számára a megfelelő étrend és a napozás biztosítja a megfelelő D-vitamin szintet, azoknak akik nem jutnak elég vitaminhoz, sokféle multivitamin áll rendelkezésére.

Ha valós képet szeretne kapni a vér D-vitamin értékéről, akkor ez egy egyszerű vér- teszt segítségével megtudni. A jelenlegi iránymutatás szerint, ha a vérében legalább 20 ng/ml vagy ennél több D-vitamin található, akkor elégséges a szint.

A szervezet D-vitamin anyagcsereforgalmát egyes gyógyszerek befolyásolhatják, gyógyszer szedés esetén konzultáljon az orvosával.

A bejegyzés trackback címe:

https://dvitamin.blog.hu/api/trackback/id/tr545371608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása